Ugrás a tartalomra

Brillíroztak az „Erőspisták” a matekból

2022. december 21. szerda
Második lett a rózsakerti gimnázium csapata az országos Bolyai versenyen
Brillíroztak az „Erőspisták” a matekból

Korábban hírt adtunk már a Városházi Híradó hasábjain a Bolyai csapatversenyeken (matematika, anyanyelv) szereplő kerületi gyerekek remek eredményeiről, de nagy izgalommal vártuk, hogy veszi majd az akadályokat az országos döntő szóbeli fordulóján az a negyedik osztályos csapat, amelyik Budafok-Tétényből egyedüliként jutott tovább a döntő döntőjébe.

A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium és a XXII. kerület büszkeségére a VGFB Erőspisták nevet viselő csapat – Egyházy Fülöp, Jákó Valter Ferenc, Király Bulcsú és Madarász Gábor – II. helyezést ért el a Veres Péter Gimnáziumban megrendezett versenyen december 3-án.

A gyerekeket felkészítő tanítónő, Rákóczi Krisztina elmesélte, hogy az országból hat negyedikes csapat kapott meghívást a végső fordulóra, ahol a gyerekeknek húsz perc felkészülési idő elteltével a zsűri előtt kellett kifejteniük a három kérdésre adott válaszaikat, a villámkérdésekre pedig két perc után már választ vártak tőlük.

Az iskolában a matematika oktatása alsó és felső tagozaton egyaránt, valamint a gimnáziumban is prioritást élvez. A gyerekek már első osztálytól kezdve dolgoznak párban és csoportban is, így ez a forma nem volt újdonság a számukra – tudtuk meg a pedagógustól, aki a gyerekek motiváltsága mellett a szülőktől érkező támogatást és segítséget is kiemelte.

Rendkívül büszke a fiúkra – mondta –, mert tanítványai kisiskolásokként önállóan alakítottak csapatot, mindig az adott helyzetnek megfelelően dolgoztak együtt, de nem utolsósorban azért is, mert az első helyezettnél csak egy ponttal értek el kevesebbet.

A Bolyai Csapatverseny 18 éve indult útjára, akkor még csak matematikából. Egy évre rá már anyanyelvi, és néhány év elteltével természettudományi csapatversenyt is rendeztek. A résztvevők száma egyre nőtt, egy-egy területi versenyen nem ritka, hogy évfolyamonként 100-120 csapat is megméretteti magát matematikából. Népszerűsége töretlen, hiszen – különösen manapság, Bolyai János szavait idézve – „az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben”.

Tamás Angéla